Od momentu wystawienia mandatu kierowca ma siedem dni na zapłacenie kary w urzędzie pocztowym. Jeśli tego nie zrobi, urząd wojewódzki właściwy dla miejsca zamieszkania kierowcy wystawia do urzędu skarbowego tzw. tytuł wykonawczy. Jest to dokument, na którego podstawie urząd skarbowy wszczyna egzekucję administracyjną.
- W tym roku wystawiliśmy ok. 50 tys. tytułów wykonawczych w związku z niepłaceniem mandatów. Ponad 90 proc. z nich dotyczy kar nałożonych przez policję – mówi Bogumiła Latuszek, główny księgowy Mazowieckiego Urzędu Wojewódzkiego.
Egzekucja administracyjna przeprowadzana przez urząd skarbowy polega najczęściej na odebraniu równowartości mandatu i kosztów administracyjnych (8,80 zł) z pensji, emerytury czy renty kierowcy. Kwota ta ściągana jest z konta bankowego kierowcy lub przesyłana przez zobowiązanego do tego pracodawcę kierowcy na wskazane przez urząd konto. Urząd ma też możliwość zajęcia części nadpłaty podatku.
- W niektórych sytuacjach poborca skarbowy zjawia się w miejscu zamieszkania kierowcy z żądaniem zapłacenia mandatu i kosztów administracyjnych. Jeśli pieniądze nie zostaną mu przekazane za pokwitowaniem, może dokonać zajęcia ruchomości – mówi Jan Piątek z Urzędu Skarbowego Warszawa-Mokotów.
Nie zawsze egzekucja kończy się ściągnięciem należności. Zdarza się, że osoba otrzymująca mandat uchyla się od uiszczenia kwoty na tyle skutecznie, że mija 3-letni termin obowiązywania mandatu. Pozostaje wówczas bezkarna.
[motofakty.pl]
ciekawe, mi ostatnio Pan w mundurku wreczajac rachunek za podroz sam mowil ze jak zaplace po 2 miesiacach to tez sie nic nie stanie bo i tak nie ma odsetek :P
ciekawe, mi ostatnio Pan w mundurku wreczajac rachunek za podroz sam mowil ze jak zaplace po 2 miesiacach to tez sie nic nie stanie bo i tak nie ma odsetek
no i miał rację, dochodzą tylko drobne koszty egzekucji 8) (tylko w przypadku poboru przez Urząd Skarbowy)
no dobra to inne pytanie - czy jest sens placic teraz jakis zalegly mandat czy czekac na egzekucje z podatku bo nie mam ochoty sie wkopac ze zaplace a i tak przez burdel w urzedach wystawia egzekucje z podatku ?
Ot taka przygoda z przed miesiąca :
Dzieńdobry, poprosze do radiowozu.
- Dzieńdobry, prosze bardzo.
- Dzieńdobry (do drugiego policjanta).
- 76/50 i co pan na to?
- 76/50.... no było.
- Do pracy?
- No do pracy?
- Daleko?
- No daleko.
- To sie należy od 100 do 200zł
- No
- No to ile pan chce?
I tu zdębiałem.
- Spotkał pan kogoś kto chciał dać więcej?
- No nie, byłby Pan pierwszy.
- Nie dziękuje.
- No to ile?
I tu zdębiałem po raz drugi.
- 100zł
- i 4 pkt
- Ok.
Wypisał.
- Nie musi się pan spieszyć.
- No, nie ale do pracy jade - ...z płaceniem Pan sie nie musi spieszyc
i tu zdebiałem po raz trzeci. O co mu chodziło :shock: :?:
uzupelnienie do poprzedniego pytania:
dzwonilem do US i pani powiedziala ze zaplacic to raczej powinienem a jak to jest mandat z przed powiedzmy 2 mies to mogli jeszcze nie wystawic tytulu egzekucyjnego ale nawet jak juz tak zrobili to pozniej mozna wyjasnic przedstawiajac dowod wplaty. Kurna ale wlasnie mi o to chodzilo zeby zalatwic bez wyjasniania :evil:
swoja droga to uprzedzajac ew komentarze rozumiem ze sam zawalilem nie placac w terminie
Ha a ja tam nigdy nie płace mandatów i tak jak kolega szkoda napisał zawsze kończyło się u mnie zajęciem części nadpłaty podatku lub ściągali ze mnie w firmie.
Dlatego postanowiłem nigdy nie płacić bo po co.... i tak ściągną a nie trzeba na pocztę czy gdziekolwiek jechać no a poza tym a nuż się uda... :twisted:
z roznych przyczyn moze sie zyciowo okazac ze ktos (jakas madra instytuicja - nie jest to istotne jaka) chce nas zweryfikowac lub sami sie o cos staramy i w przypadku kilku niezaplaconych mandatow uzyskamy opinie osoby pozostajacej w konflikcie z prawem i dupa - opinia negatywna... tak dla informacji... zeby ktos sie nie zdziwil
z roznych przyczyn moze sie zyciowo okazac ze ktos (jakas madra instytuicja - nie jest to istotne jaka) chce nas zweryfikowac lub sami sie o cos staramy i w przypadku kilku niezaplaconych mandatow uzyskamy opinie osoby pozostajacej w konflikcie z prawem i dupa - opinia negatywna... tak dla informacji... zeby ktos sie nie zdziwil
masz racje, ja tylko dodam, ze wielu tych mandatow nie place
"hurtem" to w zeszlym roku bylo ich 2 :szeroki_usmiech
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
ja nie place i potem po jakims czasie (okolo roku), przychodzi zbiorcze wezwanie do skarbowki, gdzie wszystko reguluje juz hurtem
Mi tak w zeszlym roku hurtowo podliczyli za kilka lat wstecz, tylko ze od razu z zajeciem pensji. :?
Jak pojechalem od razu 31 grudnia uregulowac calosc, zeby cofneli egzekucje to takich jak ja byl caly sznureczek. :lol:
Mieli podobno odgorny przykaz zeby sie wykazac w US. :?
"...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść" STOP ECO-TERRORISM!
czyli placic czy kurka nie placic ???
pytam "technicznie" czyli chodzi mi o to jak bedzie szybciej - bo jak nie przyjdze teraz wezwanie to kurka bedzie smrod ciagnal...
czyli placic czy kurka nie placic ???
pytam "technicznie" czyli chodzi mi o to jak bedzie szybciej - bo jak nie przyjdze teraz wezwanie to kurka bedzie smrod ciagnal...
Tak na dobrą sprawę to trudno Ci jednoznacznie pomóc...
Ale mi w tamtym roku, za jednym zamachem zciągneli z konta firmowego oraz ze zwrotu podatku...i zanim się połapałem ops: już z powrotem mi oddali.... tylko o ile się nie mylę bank jaką niezłą opłatę za to pobiera...chyba ze 100zł!!!
ja nie place i potem po jakims czasie (okolo roku), przychodzi zbiorcze wezwanie do skarbowki, gdzie wszystko reguluje juz hurtem
pzdr!
Ja postępuję tak samo, teraz mi przyszło zawiadomienie, ze sciągną mi z pensji 3 mandaty z ostatnich 3 lat, ale jeden "zaginął", tak więc jestem 100zł - 9zł + %inflacja od całości do przodu ;-)
heya
Garret
-----------
Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)
Komentarz